Shell ще опише 5 млрд. долара зарази излизането си от Русия

снимка: © pixabay

Британският енергиен гигант Shell заяви вчера, че решението му да се оттегли от Русия в отговор на инвазията на страната в Украйна вече струва на международния енергиен гигант цели 5 милиарда долара.

Намалената стойност на руските активи, кредитните загуби и тежките договорни условия ще намалят приходите за първите три месеца на годината с между 4 и 5 милиарда долара., предаде dailynews .

Shell заяви миналия месец, че е „ужасена“ от инвазията в Украйна, тъй като обяви планове за излизане от съвместни предприятия с руската държавна енергийна компания „Газпром“. Само тези активи бяха оценени на около 3 милиарда долара в края на миналата година, според годишния доклад на Shell.

По-късно компанията заяви, че ще спре да купува руски петрол и ще се оттегли от всяко участие с руските въглеводороди „независимо от финансовите им последици“.

Решението на Shell дойде, когато Обединеното кралство се присъедини към правителствата по света в налагането на санкции на руски компании, банки и богати лица в опит да окаже натиск върху президента Владимир Путин да изтегли войските си от Украйна.

Енергийните компании са под натиск да прекъснат връзките си с Русия, защото износът на петрол и природен газ е от решаващо значение за финансирането на Кремъл и неговите военни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ