Shell: Европа ще се конкурира с Азия за ограничени нови достави на втечнен природен газ

Снимка: Ройтерс

Енергийният гигант Shell прогнозира в четвъртък, че Европа ще се конкурира с Азия за „ограничени нови доставки“ на втечнен природен газ (LNG) през следващите две години и че тази нова динамика може „да доминира търговията с LNG в по-дългосрочен план“.

Вносът на втечнен природен газ в Европа скочи с 60% през 2022 г. след намалените доставки на руски газ и успя да осигури достатъчно синьо гориво отчасти поради спада на търсенето от страна на Китай, обясни Shell.

„С намаления руски тръбопроводен газ, LNG се превръща във все по-важен стълб на европейската енергийна сигурност, подкрепен от бързото развитие на нови терминали за регазификация в Северозападна Европа. За разлика от това, Китай се развива от бързо растящ пазар за внос до играещ по-гъвкава роля с повишена способност за балансиране на глобалния пазар на втечнен природен газ“, каза Shell.

Енергийната компания добави, че ще са необходими повече инвестиции в проекти за втечняване на газ, „за да се избегне разликата между търсене и предлагане, която се очаква да възникне по-късно през на настоящото десетилетие“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ