Eксперт: Дигитализацията променя всички професии

снимка: zenyt

IT бизнесът в България е на световно ниво. Ние сме лидери в региона и сме позиционирани много добре на глобално ниво, каза в интервю за БНР Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

„България не е евтина дестинация. Хората и компаниите, които идват тук, идват, за да решават проблеми, а не да спестят пари“, подчерта той и отбеляза, че предварителните данни сочат около 27% ръст в сектора за 2022 г.

„Очаквам по-скоро да надхвърлим 30% ръст само за тази година.“

Това не се случва благодарение на държавата, а въпреки държавата в последните 20 години, подчерта Димитров в предаването „Преди всички“.

В IT сектора у нас има около 5000 компании и близо 50 000 души. Тези 50 000 души произвеждат около 5% от БВП. Същевременно сме на последно място по дигитализация в Европа заедно с Гърция, изтъкна Доброслав Димитров.

Той апелира политиците да направят необходимото, за да може по-лесно да се привличат работещи от трети страни чрез т.нар. синя карта и акцентира върху образованието.

Ежегодно около 2800 души у нас завършват висше образование с подобен профил, уточни Димитров и посочи дисбаланса:

„Растем с между 4 и 5 000 души – като цяло хора, които сами си обучаваме. Не разчитаме на държавата. Това е кардиналният проблем.“

При сегашния ръст, в следващите няколко години ще бъдат необходими между 35 и 39 000 души, заяви Доброслав Димитров.

„Истински рискуваме като държава да изостанем много отчайващо и да се превърнем перманентно в обслужващ персонал“, предупреди той. „Ние си растем с по 30% на година, но България трябва да се трансформира.“

„Дигитализацията ще промени всички професии. Не IT бизнесът има проблем с кадрите, а България, тъй като няма да остане сектор, който няма да се дигитализира. Това не се разбира – че бъдещето е съвсем различно от това, което виждаме. Всяка индустриална революция е създавала повече работни места, отколкото е унищожавала.“

Тези нови работни места обаче ще са различни, категоричен е Доброслав Димитров.

В България около един милион души работят на минимална заплата или под нея и никой не си задава въпроса въпроса защо тези хора работят на такава заплата, коментира той и апелира за квалификация, а не за административно увеличение на МРЗ.

По думите му високотехнологичните работни места ще издърпат цялата икономика напред, което на свой ред ще увеличи минималната заплата в пъти.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ