76% от турците подкрепят членството в ЕС

снимка: © unsplash

Мнозинството от турския народ вярва, че сътрудничеството с европейските страни е от жизненоважно значение за сигурността на страната, показва скорошно проучване, цитирано от „Дейли сабах“.

Фондацията за икономическо развитие, неправителствена организация, която се занимава основно с отношенията между Турция и ЕС, представи на пресконференция изводите и резултатите от скорошно проучване на тема „Обществени възприятия за Европа и Европейския съюз в Турция“.

Проучването показва, че 56,4 на сто от турците смятат, че „сътрудничеството с европейските страни“ е положително за сигурността на Турция.

Гърция, Франция и Австрия са посочени като трите водещи държави, отговорни за негативното възприемане на Европейския съюз от страна на турския народ. От друга страна, повече от половината участници посочват Германия като най-важния партньор на Турция сред страните от ЕС. С най-голямо доверие сред турците се ползват Германия, Италия и Обединеното кралство.

76 процента от участниците в анкетата заявяват, че подкрепят евентуалното членство на Турция в ЕС. Визовата либерализация, бежанската криза и преговорният процес се разглеждат като най-важните теми в двустранните отношения.

За участниците ЕС означава преди всичко „свобода и демокрация“. Първите пет неща, които идват наум на турците, когато мислят за понятието „Европа“, са свобода, равенство, демокрация, висок жизнен стандарт и икономическо развитие.

Близо 30 на сто определят Турция като европейска държава, а 25 на сто я описват като държава от Близкия изток. Според 16 процента Турция е уникална държава, която не може да бъде категоризирана.

Според проведеното проучване 74 процента от запитаните смятат културните и религиозните различия като основни причини за това турците да не бъдат възприемани като европейци в Европа.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ