7 причини да ядем лук всеки ден

снимки: © pixabay

Лукът има огромни ползи за здравето. Свойствата му са много по-ефективни, ако го ядете суров, но дори и сготвен, той остава все така полезен за нашето тяло.

BrightSide ни дава 7 причини да комсумираме лук всеки ден

  1. Помага в борбата срещу респираторни заболявания.

Благодарение на флавоноидите , яденето на лук може да има релаксиращ ефект върху мускулите на дихателните пътища, което може да помогне на хората с астма да дишат по-лесно. Лукът също е антиалерген, а в повечето случаи алергиите играят основна роля при причиняването на респираторни проблеми.

  1. Може да намали риска от рак.

Рискът от рак на дебелото черво е 79% по-нисък при тези, които редовно консумират лук. Той е богат на антиоксиданти, които помагат да се предотврати образуването на рак. Лукът също съдържа съединение, наречено органосяра , което противодейства на растежа на тумора.

  1. Повишава нивата на тестостерон.

Изследователите открили , че лукът и сокът от лук могат да увеличат производството на тестостерон при мъжете. Тестостеронът е важен хормон за мъжете, тъй като е отговорен за костната и мускулната маса, силата, разпределението на мазнините и създаването на червени кръвни клетки.

  1. Облекчава симптомите на менопаузата.

Лукът може да направи страшната дума „менопауза“ по-поносима. Яденето на лук може да има положително въздействие върху нашата костна плътност, когато достигнем петдесетте, показват редица проучвания. Суровият лук също е добър източник на калций, с 23 mg на всеки 100 g.

  1. Помага за здрава коса и кожа.

Лукът е златна мина, когато става въпрос за безупречна кожа. Витамин С е необходим, за да се отървете от пигментацията и да ви предпази от UV лъчите. Излишно е да казваме, че допринася за цялостното поддържане на кожата и косата. И поради своите антибактериални свойства, лукът също може да помогне за предпазване на косата ви от пърхут.
Лукът също помага в борбата срещу стареенето на кожата, с високото си съдържание на фолиева киселина, която успешно се бори с бръчките.

  1. Помага за регулиране на кръвната захар.

Яденето на лук за тези, които имат определени видове диабет, води до по-добро функциониране на черния дроб. Съединенията на лука, кверцетин и хром , имат антидиабетни ефекти. Когато кверцетинът взаимодейства с клетките на черния дроб, мускулите и мастната тъкан, той може да регулира нивата на кръвната захар в цялото тяло. Хромът също така произвежда хипогликемични ефекти.

  1. Поддържа зрението ви остро.

Лукът е пълен с Витамин С, който намалява риска от развитие на проблеми с очите, като свързаната с възрастта дегенерация на макулата, например. Доказано е също, че лукът предотвратява помътняването на роговицата и може да бъде потенциално средство за лечение на очни инфекции, като блефарит и конюнктивит.

А ти хапваш ли си лук?

ПРОЧЕТИ ОЩЕ