6-те най-високи планински върхове в България

1. Мусала, 2925 м – Рила

bridgethroughcenturies

Със своите 2925 м първенеца на величествената Рила, гордо извисява връх сякаш за да осъществи връзката на Земята с Бога, за да сподели с Него най-съкровените мечти и желания на човека, който го е покорил. Мусала е най-високият връх както в България, така и на целия Балкански полуостров. Името му от турски език означава „близо до Бог“ или „място за молитви“.

2. Вихрен, 2914 м.

снимка: pavelpronin

Вихрен отстъпва на най-високия връх само със скромните 11 м, но това изобщо не го прави по-малко привлекателен за планинарите. Върхът преди се е казвал Елтепе, което означава „връх на бурите“, което се дължи на това, че там ветровете рязко се променят, почти за части от секундата. Тук можете да видите прочутия еделвайс.

3. Кутело, 2908 м – Пирин

снимка: fixstay

Този връх е изключително познат на опитните планинари и по-малко познат на масата хора. Намира се в Пирин. Този връх е мраморен, но стръмните му склонове не са скалисти, което го прави не толкова труден.

Мраморите в Пирин, които заемат около 10% от повърхността му, са най-старите скали в планината. Те са от групата на метаморфните, тоест вторично преобразувани.

5. Бански Суходол, 2884 м. – Пирин

снимка:fixstay

Бански суходол се свързва с Кутело, посредством седловината Кончето, по която само най-смелите и сигурни във възможностите си планинари решават да преминат. Този карстов ръб е с ширина не повече от 70 см.

6. Иречек, 2852 м. – Рила

снимка:fixstay

Лавинообразния връх е кръстен на именития български политик – Константин Иречек

източник: fixstay

ПРОЧЕТИ ОЩЕ