6 невероятни ползи от консумирането на плодове

Плодовете намаляват възпалението

снимка: © pixabay

Плодовете са с високо съдържание на антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението. Цитрусовите плодове като портокалите също са полезни.

Плодовете предпазват от хронични заболявания.

снимка: © pixabay

„Плодовете са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и фитонутриенти, които работят заедно в тялото, за да засилят имунната ви система. Яденето на плодове всеки ден осигурява на тялото ви защитните ефекти на тези хранителни вещества, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания и инсулт, да намалят кръвното налягане и дори да предотвратят някои видове рак.

Плодовете поддържат здрави черва.

снимка: © pixabay

„Плодовете са чудесен източник на диетични фибри , които ни помагат да поддържаме здрави черва и предотвратяват храносмилателни проблеми като запек. Фибрите в плодовете също ни помагат да се чувстваме по-сити по-дълго, правят храносмилането по-ефективно и спомагат за добрите бактерии в червата ни, което е от съществено значение за правилното храносмилане.

Някои хора може да смятат, че твърде много плодове разстройват стомаха им, вместо да го успокояват. 

Готвенето на плодове може да разгради фибрите и да улесни усвояването им.

Плодовете подобряват здравето на кожата.

снимка: © pixabay

Тайната на блестящата кожа може да се крие не във вашата аптечка, а в кошницата ви с плодове! 

„Плодовете са пълни с мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за забавяне на увреждането на кожните клетки, като намаляват възпалението и предлагат защита срещу свободните радикали.

Препоръчва се да избирате плодове с високо съдържание на витамин С, като киви, ягоди и портокали. 

Плодовете ви помагат да останете хидратирани.

снимка: © pixabay

Пиенето на много вода е важна част от здравословния начин на живот, но не всичките ви течности трябва да идват от напитки. Някои могат да идват от храни . Плодовете са пълна съкровищница за хидратация !

Много плодове съдържат големи количества вода, която може да помогне за хидратацията . Динята е един от най-хидратиращите плодове, като порция от 1 чаша съдържа около 1/2 чаша вода, в допълнение към фибрите, витамини , и минерали. Ягодите и пъпешът също не изостават много по съдържание на вода.

Плодовете подпомагат загубата на тегло.

снимка: © pixabay

Ако сте на диета за отслабване (особено нисковъглехидратната), може да сте се отдръпнали от плодовете от страх, че съдържат твърде много захари и въглехидрати. Но плодовете не са непременно враг на талията ви . Всъщност убедителните изследвания показват обратното. Едно проучване върху над 26 000 възрастни установи, че колкото повече плодове (и зеленчуци) ядат хората, толкова по-малко телесни мазнини имат. А систематичен преглед от 2019 г. заключи, че плодовете могат да имат място в превенцията и управлението на затлъстяването и излишните телесни мазнини.

Яденето на плодове всеки ден може да подпомогне загубата на тегло, защото повечето са с относително ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което означава, че ще ви помогнат да се чувствате сити по-дълго.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ