6 невероятни ползи на лука за здравето

снимка: © pexels

Диабет

снимка: © pexels

Изследванията върху животни показват полза от консумацията на лук за подобряване нивата на кръвната захар при животни, които имат диабет тип 2. Необходими са повече проучвания, за да се определи дали лукът има същия ефект върху хората и до каква степен.

Изследване отпреди няколко години в областта на хранителната и химичната токсикология заключава, че лукът или чесънът, давани на плъхове, болни от диабет, е подобрил нивата на кръвната им захар и други биомаркери, свързани с диабета, до нормални нива.

Други научни изследвания с животни са имали подобни резултати. Лукът може да има подобен ефект върху регулацията на нивата на кръвната захар и при хората, но са необходими повече изследвания, за да се определи до каква степен.

Антиоксиданти

снимка: © pexels

Лукът е източник на витамин С, фолиева киселина, калций, желязо и фибри. Той също е богат на различни фитохимикали – по-специално един, наречен кверцетин. Кверцетин може да помогне за елиминирането на вредните свободни радикали в организма и намаляването на вредния холестерол. Това е важно, защото лошият холестерол може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.

Има изследвания, които показват, че кверцетинът от лука е по-усвоим от този в други храни, които съдържат кверцетин като например чай и ябълки.

Други фитохимикали в лука като дисулфиди и трисулфиди имат и други важни ползи за здравето, които изследователите все още проучват. Интересен факт е, че лукът, използван при готвене, не намалява съдържанието си на кверцетин, а той просто се прехвърля в готовото ястие.

Антиканцерогенни свойства

снимка: © pexels

Минаването на диета, богата на плодове и зеленчуци, е свързана с намаляване на риска от някои видове рак. Диета, богата на лук, може да бъде предимство за намаляване на риска от появата на рак според проучване на The American Journal of Clinical Nutrition.

Изследователите са анализирали данни от няколко проучвания, които разглеждат връзката между приема на лук и чесън и риска от появата на ракови заболявания. Изследователите установили, че има обратна връзка между яденето на лук и чесън и риска от развитие на някои видове рак.

Други изследвания са показали сходни резултати с приема на лук и риска от рак, а изследователите предполагат, че се дължи вероятно най-вече на съдържанието на кверцетин в лука, който може да помогне за намаляване на риска от рак.

Здравето на сърцето

снимка: © pexels

Има няколко проучвания върху животни, които предполагат, че лукът може да помогне да се потисне образуването на съсиреци и тромби в кръвоносните съдове, което е важно, тъй като наличието на съсиреци в кръвта се свързва с увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и инфаркт. Съдържащите сяра съединения в лука могат да имат благоприятен ефект върху понижаването нивата на холестерола в кръвта и триглицеридите.

Правени са редица проучвания, при които е установено, че диета включваща повече зеленчуци, и най-вече лук, е пряко свързана с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Тъй като лукът е толкова богат на флавоноиди и антиоксиданти, те могат да имат особена полза за намаляване на риска от много хронични заболявания, включително рак и сърдечно-съдови заболявания.

Антибактериални свойства

снимка: © pexels

Подобно на чесъна, лукът има силно изразен антимикробен ефект върху организма. Конкретно лукът може да помогне за намаляване на риска от пептични язви чрез убиване на бактериите, свързани с образуването на пептични язви и бактерии.

Здравето на костите

снимка: © pexels

Вместо да увеличавате само млечните продукти за здравето на костите, може да започнете да увеличавате приема на лук за силни кости според някои проучвания. Лукът може да помогне за увеличаване на костната плътност, което би могло да бъде важна полза за здравето на тези, които са изложени на риск или имат остеопороза.

Някои изследвания дори показват, че ежедневното включване на лука в хранителния ни режим може да помогне за по-малък риск от фрактури на бедрената кост при жените след менопаузата. Освен да се съсредоточите върху увеличаването на източниците на калций и витамин D в храната си, увеличаването на консумацията на лук също трябва да се има предвид при хората с ниска костна плътност.

източник: edna.bg

ПРОЧЕТИ ОЩЕ