5 ползи за здравето от крушите

снимка: © pexels

  • Намалете риска от развитие на диабет тип 2

Крушите имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвикват скокове на кръвната захар. Освен това, според проучване, проведено от учени от университета Zhejiang в Китай, консумацията на круши и ябълки намалява риска от развитие на диабет тип 2 средно с 18%.

  • Съдържат антиоксиданти

Крушите, особено тези със светла кора, съдържат флавоноиди, растителни полифеноли, които имат мощни антиоксидантни свойства. Те забавят процеса на стареене на клетките, намаляват възпалението в тялото, укрепват кръвоносните съдове, а също така намаляват вероятността от развитие на сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

  • Помощ за отслабване

Крушите са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории, което ги прави чудесна закуска, за да се чувствате сити за по-дълго време. В проучване, публикувано в списание Nutrition, участничките, които са яли круши в продължение на 12 седмици, са успели да отслабнат без никакви други промени в диетата.

  • Стимулират храносмилането

Крушите, подобно на другите плодове, съдържат плодови киселини, които помагат на стомаха да смила храната по-ефективно. Но, за съжаление, крушите са противопоказани за хора с гастрит, колит и синдром на раздразнените черва, тъй като могат да раздразнят лигавиците на стомашно-чревния тракт.

  • Укрепване на имунитета

Крушите са добър източник на витамин С, който помага на имунната ни система да се бори с болестите и подобрява вида на кожата, косата и ноктите. Повечето витамин С се намират в кората, а не в пулпата на крушите, така че не белете плодовете преди консумация.

източник: e-zdravey

ПРОЧЕТИ ОЩЕ