ИНТЕРЕСНО: Telegram процъфтява на фона на войната

снимка: © pixabay

Приложението Telegram се възползва от празнината, оставена от блокирането на Facebook и Instagram от Русия, предлагайки платформа за масови съобщения по начин, подобен на социалните медии, съобщават от TechXplore.

Според данни, предоставени от Telegram, приложението е изтеглено над 150 милиона пъти от началото на годината, като официалната цифра от половин милиард активни потребители датира от януари 2021 г.

Преди специалната военна операция на Москва в Украйна, Telegram се възползва от това, че не използва същия икономически модел на големите американски платформи, които генерират приходи с данни за своите потребители.

Изтеглянията скочиха през 2021 г., когато в доклад на разследващи журналисти на ProPublica се твърди, че екипите на Facebook преглеждат съобщения, изпратени чрез WhatsApp, противно на уверенията на компанията.

Ще бъде ли това достатъчно, за да превърне Telegram в любимото приложение за съобщения в света?

Въпреки че платформата, управлявана от Дубай, твърди, че е сигурна, тя не криптира съобщения по подразбиране, както прави WhatsApp, притежаван от Meta.

В допълнение, „профилът на Telegram нарасна изключително много през последните седмици и това повиши залога за въздействието на дезинформацията върху платформата, каза Джейми Макюън, медиен анализатор в Enders Analysis.

Платформите за съобщения като цяло отдавна са изправени пред критики за способността си да се борят с дезинформацията.

От Telegram обявиха, че наемат „няколкостотин професионални модератори, за да запазят платформата безопасна за потребителите“, екип, който „непрекъснато се разраства“.

Моделът на компанията беше изцяло финансиран от Павел Дуров до 2018 г., преди да набере 1,7 милиарда долара от инвеститори, с надеждата да пусне собствена криптовалута и да стане алтернатива на Visa и Mastercard.

Но проектът пропадна поради липса на регулаторно одобрение в Съединените щати и компанията изплати по-голямата част от средствата.

През април 2021 г. руският бизнес всекидневник „Ведомости“ съобщи, че Telegram се готви да стане публична през 2023 г. и се стреми към оценка между 30 и 50 милиарда долара.

„Стойността, която Telegram може да достигне в крайна сметка, ако стане публично достояние, зависи силно от стратегията му за монетизация“.

Ще се случи ли всичко по план? Предстои да видим в най-скоро време.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ