Япония организира държавно погребение на бившия премиер Шиндзо Абе

© EPA-EFE

Държавно погребение на бившия премиер на Япония Шиндзо Абе се провежда в арена „Нипон Будокан“ в центъра на Токио, предаде кореспондент на ТАСС.

Държавно погребение се провежда в Япония за първи път от 1967 г., когато се проведе такава церемония за бившия премиер Шигеру Йошида.

Над 4000 души се събраха, за да си вземат последно сбогом с Абе, който беше убит в началото на юли. Сред гостите са вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, премиерът на Индия Нарендра Моди, министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе, премиерът на Сингапур Лий Сиен Лун, президентът на Европейския съвет Чарлз Мишел, премиерът на Южна Корея Хан Дак Су. Русия е представена от специалния представител на президента за международно културно сътрудничество Михаил Швыдкой.

Бившият японски премиер Шиндзо Абе беше застрелян при атентат на 8 юли. Частна погребална церемония, на която присъстваха членове на семейството му и приятели, се състоя в будисткия храм Зоджо-джи в Токио на 12 юли. Японското правителство реши да проведе държавно погребение за Абе на 27 септември като признание за заслугите му към страната.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ