Япония лиши Русия от търговски статут на най- облагодетелствана нация

снимка: © pexels

Парламентът на Япония подкрепи предложението за отнемането на статута на „най-привилегирована нация “ на Русия, съобщи Киодо.

Москва ще загуби предимства като ниски мита и малък брой търговски бариери. Това предполага и изменение на закона за валутата и търговията, за да се избегне използването на криптовалути като вратичка за заобикаляне на икономическите санкции.

Миналия месец Европейската комисия също отмени статута на Русия на „най-облагодетелствана нация“ в търговските отношения. Този ход предприеха и Съединените щати.

Това са поредните санкции, които Япония налага на Русия заради инвазията й в Украйна. Преди дни азиатската страна съобщи, че ще експулсира няколко руски дипломати.

Япония вече разшири до 300 позиции списъка на стоките и технологиите, които е забранено да изнася за Русия, като част от санкциите, наложени на страната заради инвазията в Украйна. По-специално, списъкът със санкции включва износа на полупроводници, оборудване за морска и авиационна сигурност, телекомуникационно оборудване, комуникационно оборудване, военни продукти, включително оръжия, експлозиви и бронежилетки. Освен това списъкът включва оборудване и продукти, свързани с ядрената енергетика, продукти на химическата промишленост, различни видове сензори и софтуер.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ