Яжте това, за да имате силен имунитет

снимка: © pixabay

Правилният избор на храна е една от първите стъпки, които трябва да предприемете, ако искате да бъдете здрави.

Нещо повече, за да предотвратите появата на настинка, грип и други заболявания, е крайно необходимо да изградите полезно и богато на витамини ежедневно меню.

Ето го и специалния ни списък с храните, които ще ви помогнат да поддържате силен своя имунитет:

Червени чушки

Ако смятате, че цитрусовите плодове съдържат най-много витамин С от всеки плод или зеленчук помислете отново. Червените чушки съдържат почти 3 пъти повече витамин С отколкото портокала. Те също са богат източник на бета каротин.

Освен че повишава имунната ви система, витамин С може да ви помогне да поддържате здрава кожата си. Бета каротинът, който тялото ви превръща във витамин А, помага да поддържате очите и кожата си здрави.

Броколи

Броколите ви зареждат с витамини и минерали. Те са богати на витамини А, С и Е, фибри и много други антиоксиданти. Броколите са един от най-здравословните зеленчуци, които можете да сложите в чинията си.

Ключът към запазването на свойствата на този зеленчук е да преминат възможно най-слаба термична обработка. Приготвянето на пара е най-добрият начин да запазите повече хранителни вещества в храната.

Чесън

Чесънът се среща в почти всяка кухня в света. Добавя страхотен вкус към храната и е задължителна добавка за вашето здраве.

Ранните цивилизации признават свойствата на чесъна в борбата с инфекциите. Той също може да забави втвърдяването на артериите и има причини да се вярва, че помага за понижаване на кръвното налягане.

Имунните стимулиращи свойства на чесъна идват от силната концентрация на сярни съединения, като алицин.

Джинджифил

Когато човек се почувства отпаднал или усеща, че се разболява често започва да приема джинджифила под различна форма. Джинджифилът може да помогне при симптоми на възпалено гърло и възпалителни процеси, както и при гадене.

Джинджифилът може също да отслаби чувството на хронична болка. Може да се възползвате от всички свойства на това растение и да го използвате като превантивна мярка преди да се почувствате отпаднали. Добавете настърган или на парчета джинджифил към всекидневния си чай.

Спанак

Спанакът е в списъка не само защото е богат на витамин С – той също притежава множество антиоксиданти и бета каротин, които едновременно могат да увеличат способността на имунната система да се бори с инфекциите.

Подобно на броколите, спанакът е най-здравословен, когато се готви възможно най-малко, за да запази хранителните си вещества.

Кисело мляко

Потърсете обикновени кисели млека и избягвайте консумацията на млека пълни с изкуствени оцветители и пълни със захар. Вместо това можете да подсладите обикновеното кисело мляко със здравословни плодове или мед.

Киселото мляко също може да бъде чудесен източник на витамин D, който помага за регулиране на имунната система и се смята, че повишава естествената защита на нашето тяло срещу болести.

Бадеми

Що се отнася до предотвратяването и борбата с настинките, витамин Е има тенденция да отстъпва на витамин С. Този мощен антиоксидант обаче е ключов за здравата имунна система.

Това е мастноразтворим витамин, което означава, че изисква наличието на мазнини, за да се усвои правилно. Ядките като бадемите са пълни с витамин и също имат здравословни мазнини.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ