Южна Корея и Вашингтон планират учения с използване на ядрени оръжия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Южна Корея и САЩ обсъждат съвместно планиране и осъществяване на американски ядрени операции за противодействие на Северна Корея, съобщи днес канцеларията на южнокорейския президент, макар че американският президент Джо Байдън каза по-рано, че няма да има съвместни ядрени учения между двете държави, предаде Ройтерс.

Изявлението на Сеул беше направено малко след като Байдън каза, че САЩ не обсъждат съвместни военни учения с Южна Корея, опровергавайки казаното от южнокорейския президент Юн Сук-йол в интервю пред местен вестник., съобщават новините.

Говорителят на Юн каза, че Байдън „не е имал друг избор, освен да отговори с „не“, защото е бил попитан просто дали двете страни са „обсъждали ядрени учения“, а съвместни ядрени учения могат да бъдат провеждани само между ядрени държави.

„За да се отговори на севернокорейския ядрен арсенал, двете страни обсъждат начини за споделяне на информация за използването на притежаваните от САЩ ядрени оръжия, както и за съвместно планиране и съответно за съвместното им използване“, посочи в изявление говорителят.

Високопоставен служител на американското правителство повтори изразената от Байдън позиция, като каза, че съвместни ядрени учения със Сеул „биха били много трудни“, защото Южна Корея не е ядрена държава, но двете съюзни страни се стремят към засилен обмен на информация, съвместно планиране и симулации на отговор на кризи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ