ШОК: 57 процента от първите бракове в Турция са уредени

снимка: © pixabay

Неотдавнашно проучване, публикувано на 1 април от Турския статистически институт (TÜİK), показа, че 56,8 процента от първите бракове в цялата страна през 2021 г. са били уредени бракове, с решения на отделни лица или тяхното семейство., предаде hurriyetdaily.

Около 46,1 процента от уредените бракове са се сключили с решение на отделно лице, според „Проучване на структурата на турското семейство“.

„Останалите 10,7 процента представляват уредени бракове, които са се случили по решение на членове на семейството на дадено лице.

Делът на избрали съпрузи със собствено желание и одобрение на семейството е около 35 процента. Процентът на бракове чрез бягство е 5,3 процента.

Видно е също, че 36,9 процента от първите бракове са на възраст между 20 и 24 години. Около 23,5 процента са на възраст между 25 и 29 години, а 16,5 процента са на възраст между 18 и 19 години.

Около 87,7% от сключилите брак са извършили сватбена церемония, докато в близо 85% от браковете са организирани нощи на къна.

През 2021 г. само 1,4% от двойките са сключили предбрачен договор, показва проучването.

Осемдесет от всеки 100 души на възраст над 15 години не планират да се женят през следващите три години. Около 30% от тях заявяват, че дават приоритет на образованието, а 12% казват, че все още нямат достатъчно доходи, за да си позволят да се оженят.

Около 10 процента казаха, че все още не са „срещнали подходящ човек“, за да се оженят.

Най-важната причина за развода през 2021 г. беше „безотговорното и невнимателно отношение на партньора им“, като около 33 процента се съгласяват с това.

Изневярата е втората причина с 14,1 процента, а финансовите проблеми станаха трета причина с близо 10 процента.

Около 83,1% от хората смятат, че децата трябва да се грижат за родителите си в напреднала възраст. Напротив, делът на възрастните хора, посещавани няколко пъти седмично от децата им, е около 56,7 процента.

Проучването на семейството също така показа, че цялата домакинска работа, с изключение на боядисването на къщата, обикновено е била поета от един член на домакинството през 2021 г.

Работите, извършени от предимно членове на домакинството, са подреждане и почистване на масата с 97,5 процента, миене на съдове с 97,4 процента и сервиране на чай вечер с 97,0 процента.

Най-честите домакински задължения, извършвани от членове на домакинството, са варосване/боядисване с 54,3 процента, дребна поддръжка и ремонт с 25,2 процента и седмично/месечно почистване на къщата с 8,8 процента.

Членовете на семейството обикновено взимат съвместни решения по въпроси, свързани с домакинството.

Установява се, че членовете на домакинството обикновено взимат съвместни решения относно вида и мястото на почивка с 94,7 на сто; в дейности като хранене, пиене и развлечения, провеждани извън дома със семейството с 94,2 процента; и на поддържане на отношения с роднини с 93,3 на сто.

Домакинствата се събираха предимно през уикендите и за вечери. Докато съотношението на домакинствата, които се събират за вечери през уикенда, е 81,9%, то е 77,1% за вечери през делничните дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ