ШОКИРАЩО! Откриха пластмасови частици в човешката кръв!

снимки: © unsplash

За първи път в човешката кръв са открити малки частици пластмаса, което поражда опасения за дългосрочни последици за здравето, алармират от News.Sky.

Холандски учени откриха, че 17 от 22-ма доброволци, участвали в изследване на кръвта, или 77%, имат „измерими“ микро-пластмаси в кръвта си.

Нивата на микро-пластмаси в кръвта на участниците в изследването са средно 1,6 микрограма във всеки милилитър кръв.

Самото присъствие на микропластмаси – фрагменти от ежедневни предмети в кръвта е изключително притеснително.

Преобладаващото количество от откритата пластмаса е от типа „PET“, която се използва главно за направата на бутилки.

Тя е установена при 50% от доброволците, според резултатите, публикувани в списание Environment International.

Полистиролът, който се използва широко в опаковките на храни, е открит в 36%, а полиетиленът, който се използва за опаковъчни фолиа и торби, е открит в 23%.

Изследователите от Vrije Universiteit Amsterdam и Амстердамския университетски медицински център казват, че микро-пластмасата вероятно е била вдишана или погълната, преди да бъде абсорбирана в кръвния поток.

Те описват пластмасовите фрагменти като „вездесъщи замърсители в жизнената среда и хранителната верига“. Но нито едно предишно проучване не е било в състояние да ги открие в кръвта.

„Концентрациите на пластмасовите частици, докладвани тук, може да са постъпили в кръвта на хората по различни начина: източници в жизнената среда, навлизащи във въздуха, водата и храната, но също и продукти за лична хигиена, които могат да бъдат погълнати, зъбни полимери, фрагменти от полимерни импланти, наночастици за доставка на полимерни лекарства и остатъци от мастило за татуировки“, заключават те.

Независими учени казаха, че откритието е надеждно, тъй като изследователите са положили много усилия, за да изключат възможността за замърсяване на кръвните проби.

Д-р Алис Хортън, която изучава „антропогенни замърсители“ в Националния център по океанография на Обединеното кралство, каза: „Това е тревожно откритие, като се има предвид, че в лабораторията е доказано, че частици с такъв размер причиняват възпаление и увреждане на клетките при експериментални условия.

„Това проучване допринася за доказателствата, че пластмасовите частици не само са проникнали в околната среда, но проникват и в телата ни .

„Дългосрочните последици от това все още не са известни.“

ПРОЧЕТИ ОЩЕ