Шефът на ООН нарече ядрените оръжия „глупости“ на церемонията по случай годишнината от Хирошима

снимка: © pixabay

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че ядрените оръжия са „глупости“ по време на церемония в Япония по случай 77-ата годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима в събота.

Напълно неприемливо е държави, притежаващи ядрено оръжие, да допускат възможността за ядрена война, добави той., предаде TASS.

Ръководителят на ООН призова членовете на Договора за неразпространение на ядрени оръжия „да работят спешно за премахване на запасите, които заплашват нашето бъдеще, за укрепване на диалога, дипломацията и преговорите и да подкрепят моята програма за разоръжаване чрез премахване на тези устройства за унищожение „.

На 6 август 1945 г. Enola Gay B-29 Superfortress на ВВС на САЩ хвърля ядрена бомба над японския град Хирошима. Според различни оценки за един ден са убити между 70 000 и 100 000 души. Броят на жертвите нараства до 140 000 до края на 1945 г., тъй като много от тях умират от рани и излагане на радиация. През изминалата година около 4900 имена на загиналите „хибакуша“ (местните жители, оцелели при атомните бомбардировки на САЩ) бяха добавени към мемориалните книги, които също съдържат имената на загиналите при атаката, но чиято смърт не е разкрита потвърдени досега. Общият брой на жертвите вече надхвърли 350 000.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ