Чехия одобри таван на цените на газа и електричеството

снимка: © pexels

Вчера Чешкият парламент одобри налагането на таван върху цените на електричеството и газа за домакинствата и за малките бизнеси. Камарата на депутатите и Сенатът приеха изменение в енергийния закон.

Предстои президентът Милош Земан да подпише закона, за да влезе в сила.

По силата на новия закон домакинствата и малките бизнеси ще плащат от ноември еквивалента на максимум 24 евроцента на киловатчас електричество и 12 цента на киловатчас природен газ. Разликата между пазарната и регулираната цена ще бъде възстановена на доставчиците от държавата. За целта са предвидени над 4 милиарда евро., съобщават новините.

Петпартийната коалиция, ръководена от премиера Петър Фиала, е под все по-голям натиск да вземе мерки срещу рязкото увеличение не енергийните цени. Около 70 000 души се събраха на Вацлавския площад в Прага по-рано този месец с настояване за оставката на кабинета и за спиране на санкциите срещу Русия, наложени заради нападението срещу Украйна.

Из цяла Европа цените на тока и синьото гориво достигат рекордни нива.

Много европейски страни са силно зависими от доставките на газ от Русия, но Москва спря или ограничи драстично доставките до няколко страни като ответна мярка на санкциите, наложени заради войната. Това накара много страни да търсят спешно алтернативи, опасявайки се от недостиг през предстоящата зима.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ