Чавушоглу обвини Гърция в „незаконни действия“ в писмо до европейските столици

© getty images

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е написал писмо до всички столици на страните от Европейския съюз, обвинявайки Гърция, че са ангажира в „незаконни действия“ и предявява „максималистки претенции“ в Егейско море, съобщи Анадолската агенция, цитирана от в. „Катимерини“., съобщават новините.

Писмото от 1 септември е било изпратено също до ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, до постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, посочва агенцията.

Според неназовани източници турският външен министър твърди  в писмото, че съществуват проблеми в Егейско море като ширината на териториалните води и националното въздушно пространство, демилитаризация на континенталния шелф и териториалните води.

Писмото също така споменава за „нарушаването на демилитаризирания статут на островите в Източно Егейско море“.

Анадолската агенция посочва, че „писмото е подчертало, че там има острови, малки островчета и скали и служебни зони, като район за издирване и спасяване (SRR), район за полетна информация (FIR) и NAVTEX, чийто суверенитет не е прехвърлен на Гърция чрез валидни международни споразумения“.

В него се казва също, че „Гърция твърди, че разполага с въздушно пространство от 10 морски мили, въпреки че ширината на териториалните води в Егейско море е 6 морски мили“.

„Гърция е единствената страна в света, чиито териториални води и въздушно пространство не се припокриват и не са признати от никоя друга държава“, се казва още в писмото.

Източниците са заявили пред Анадолската агенция, че в писмото Анкара е описана като „подкрепяща диалога“, а Атина – като „избягваща диалога и ескалираща напрежението“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ