Цените на петрола поеха нагоре

© Pixabay

Котировките на петрола леко се повишиха в ранната търговия днес, след като вчера се сринаха до най-ниското си ниво за последните 9 месеца.

Днешното поскъпване идва на фона на индикации, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците им, обединени в ОПЕК+, може да съкратят добива на черно злато, за да спрат рязкото му поевтиняване, предаде Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, прибави 65 цента или 0,77 на сто до 84,71 долара за барел в ранната търговия. Американският лек суров петрол поскъпна с 64 цента до 77,35 долара за барел. 

В предишните две търговски сесии Брентът поевтиня със 7,1 процента, а американският лек суров петрол – с 8,1 на сто. Това стана на фона на поскъпването на американската валута, тъй като петролът се търгува в щатски долари, както и поради нарастващите опасения, че повишаването на основните лихви от водещи централни банки ще предизвика икономическа рецесия и търсенето на горива ще намалее. 

Днес доларовият индекс отстъпи от 20-годишния максимум, който достигна вчера, което доведе до известно облекчение сред участниците на пазарите на суров петрол.

Освен това официални представители на страни, които са водещи производители на суровината, реагираха на поевтиняването му през последните дни и намекнаха, че може да „предприемат действия, за да бъдат постигнати стабилни нива на цените“ на черното злато. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ