Цената на сиренето е скочила с близо 50% за година

снимка: © unsplash

Сериозен скок в цените на млечните продукти у нас, съобщава БНТ.

Само за 12 месеца, цената на кравето сирене, например е скочила с почти 50 процента.

Според данните на Държавната комисия по стоковите борси, ръстът при кашкавал „Витоша“ е 47 процента, кравето сирене е скочило с близо 50 процента. За кисело мляко даваме средно 37 процента повече, а при прясното мляко цените са скочили с 21 процента.

„Рязко вдигналите се тази година, ако сравняваме към същия период миналата, енергийните ресурси. Оттук и петролните производни – опаковки и всичко останало. Почти няма нещо, което да не е вдигнато с 40-50 процента“, каза Димитър Зоров, Асоциация на млекопреработвателите в България.

Сериозен скок има и в цените на основната суровина – млякото.

„Суровото мляко, ако го сравняваме с предходната година и то е някъде с 50-60 процента вдигнато. Това е основната суровина и е 50-60 процента от стойността на продукта“, каза Зоров.

И все пак дори в тази ситуация клиентите имат полезен ход:

Оказва се, че да си купиш млечни продукти от фирмен магазин на малка мандра излиза далеч по-изгодно от това да посетим голям хипер маркет.

А за една и съща марка кисело мляко в хипермаркет, ще дадем с около 50 стотинки повече отколкото, ако го купим от фирмения магазин, показа репортерската ни проверка.

„Все повече хора прибягват до това да си купуват млечни продукти директно от фермите и това по някакъв начин балансира ниските в региона изкупни цени“, каза Симеон Караколев от Национална козевъдна и овцевъдна организация.

Паралелно със скока на цените на истинските млечни продукти, се наблюдава ръст и при имитиращите, отчитат още от бранша.

„Конкуренцията в млекопреработката е достатъчно голяма, за да има спекула. По-скоро тук се наблюдава едно повишаване на цените на имитиращите продукти, нелогично. Използват глада на пазара за такива продукти и използват възможността да спечелят повече пари“, каза Симеон Караколев.

Затова не пропускайте да прочете етикета на продукта, който купувате, за да не се окаже, че за имитиращ сте дали повече, отколкото за такъв от истинско мляко.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ