Цената на петрола прехвърли 120 долара за барел

снимка: © unsplash

Цената на петрола продължи да расте и днес, след като Саудитска Арабия повиши цените на своите доставки за юли и даде да се разбере, че пазарът остава напрегнат въпреки споразумението от миналата седмица на страните от ОПЕК+ да увеличат добива с повече от по-рано договореното, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море нараснаха с 91 цента, или 0,8 на сто, до 120,63 долара за барел. По-рано през деня цената беше достигнала до 121,95 долара.

Американският лек суров петрол поскъпна с 93 цента, или 0,8 на сто, до 119,80 долара за барел, а по-рано през деня достигна тримесечен рекорд от 120,99 долара., съобщи novini.bg.

Саудитска Арабия покачва за юли официалната продажна цена (OSP) на своя сорт „арабски лек“ за Азия до 6,50 долара премия спрямо средната стойност на референтните показатели в Оман и Дубай при премия от 4,40 долара през юни, съобщи вчера държавната петролна компания „Арамко“ (Aramco). Юлската премия е най-високата от май досега заради опасенията, че можа да има проблеми на руските доставки.

Повишението идва въпреки решението на страните от ОПЕК+ да повишат през юли и август добива с 648 000 барела дневно, което е над 50 процента повече от по-рано планираното.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ