Хиляди британци на протест срещу ръста на цените на енергията

Снимка: архив, БГНЕС

ДПА предаде, че хиляди активисти във Великобритания са излезнали на протести срещу повишаването на цените на енергията и климатичната криза.

Вчера имаше демонстрации в Лондон, Глазгоу, Белфаст и други градове, като те съвпаднаха с протестите на служители от пощите и железниците., предават новините.

В Лондон стачкуващите железничари пред Кингс Крос бяха подкрепени от активисти, които поискаха от правителството да намали цените на енергията, преди температурите да паднат през зимата.

В същото време членове на Революционната комунистическа група и на движенията „Просто спрете петрола“ (Just Stop Oil) и „Бунт срещу унищожението“ (Extinction Rebellion) се събраха пред гара Юстън, откъдето се отправиха към Уестминстър.

Някои от тях настояваха за сваляне на капитализма, който на един от плакатите беше наречен „враг на майката природа“, а други изглеждаха по-умерени във възгледите си.

Около 15:30 ч. местно време повечето от участниците в шествието си бяха отишли, без да се стига до арести.

В Глазгоу имаше демонстрация на поддръжници на кампанията „Достатъчно е достатъчно“. Към тях се присъединиха стачкуващи представители на синдикатите, като Крис Мичъл от профсъюза Джи Ем Би (GMB) заяви: „Работническата класа е жива и рита“.

На митинг пред кметството в Белфаст се чу, че ако правителството не вземе мерки, през зимните месеци може да се стигне до смъртни случаи сред деца, получили хипотермия.

Комисарят по въпросите на децата в Северна Ирландия Кула Ясума заяви, че уверенията на правителството не означават нищо, ако не бъдат подкрепени от подходящи действия за справяне с кризата, допълва БТА.

„Думите няма да нахранят децата ни, няма да ги стоплят, нито ще им осигурят безопасно място за живеене“, каза тя.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ