Хиляди австралийци напускат домове си заради очаквани наводнения

снимка: © pixabay

Няколко хиляди жители на градове във вътрешната част на Австралия започнаха да напускат своите домове поради вероятност за големи наводнения, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Местните  власти издадоха повече от 100 предупреждения за наводнения днес, след като реки излязоха от бреговете си., предават новините. Това стана причина  хиляди души да се евакуират посред нощ.

Големи наводнения има във Форбс, селски град  в пшеничения пояс на щата, като се очаква река Лахлан да достигне 70-годишен максимум на нивото си по-късно в петък, съобщи Бюрото по метеорология (БМ).

„По поречието на река Мъръмбиджи в Уага Уага, където живеят около 70 000 души, наводненията могат скоро да връхлетят, като се очаква нивата да бъдат по-високи отколкото при  наводненията през 2010 г.“, съобщи БМ.

Източната част на Австралия е в плен на четвъртото голямо наводнение тази година поради многогодишното метеорологично явление „Ла Ниня“, което обикновено се свързва с увеличаване на валежите.

На целия град Форбс, с население над 8000 души, и на около 700 жители на северните части на Уага Уага беше наредено да се евакуират.

Правителството предупреди, че заливането на земеделските земи ще доведе до повишаване на цените на плодовете и зеленчуците, което ще причини още повече проблеми на семействата, които и без това се борят с покачващата се инфлация.

Спасителните екипи използваха хеликоптери, за да изтеглят повече от 1000 овце на безопасно място, след като животните попаднаха в капан в пасище близо до Форбс, която бавно се изпълва от покачващите се води на местна река.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ