Франция е изправена пред масова национална стачка

снимка: burgasnews

Франция е изправена пред масова национална стачка. Работниците в сектори като транспорт, енергетика, образование, събиране на отпадъци и селско стопанство планират да се присъединят към призива на френските профсъюзи за „междупрофесионална“ стачка.

В резултат на това ще стачкуват не само работниците в рафинериите и в най-голямата френска атомна електроцентрала „Гравелин“, но и работници от други професии в цялата страна. Служителите на френските железници SNCF обявиха намерението си да се присъединят към стачките днес. Очаква се планираните протести да доведат до сериозни смущения в движението на влаковете, като в някои региони ще бъде засегнат „всеки втори влак“, заяви заместник-министърът на транспорта Клеман Бон пред телевизия France Inter, цитирана от Нова тв.

Много учители, ученици и други служители в средните училища, гимназиите и университетите също ще отсъстват във вторник. Sne-FSU, най-големият профсъюз в средното образование, обяви на своя уебсайт, че ще се присъедини към общата стачка в цяла Франция, за която настоява Общата конфедерация на труда (CGT), за да поиска увеличение на заплатите в условията на глобална инфлация.

Мобилизация се провежда и в секторите на здравеопазването и селското стопанство. Профсъюзът на здравния сектор CFDT-Santé също призова на своя уебсайт около 200 000 работници в частни клиники и старчески домове да стачкуват за преговори за нова класификация и достойно заплащане.

В съобщение за пресата от понеделник профсъюзът на фермерите в региона Pays-de-la-Loire, Confederation paysanne de Maine-et-Loire, също призова своите членове да се присъединят към протестите за заплащане на труда. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ