ФБР е иззело строго секретни документи от Тръмп

снимка: Gulliver/Getty Images

ФБР е иззело „строго секретни“ и още по-чувствителни документи от имението на бившия президент Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго във Флорида.

Това предаде АП. Агенцията се позова на документи от съда., съобщават новините.

Агентите на ФБР са взели 11 комплекта секретни документи от имението по време на претърсването в понеделник.

Сред иззетите документи има такива, които са обозначени не само като строго секретни, но и като „чувствителна информация“ – специална категория, предназначена да защитава най-важните тайни на страната, които, ако бъдат разкрити публично, могат да нанесат „изключително тежки“ вреди на интересите на САЩ.

В съдебните документи не се посочват конкретни подробности за информацията, която може да съдържат документите.

Федералните агенти са разследвали потенциални нарушения на три различни федерални закона, включително този, който урежда събирането, предаването или загубата на отбранителна информация съгласно Закона за шпионажа. Другите закони се отнасят до укриването, осакатяването или премахването на документи и унищожаването, промяната или фалшифицирането на документи при федерални разследвания.

Тръмп твърди, че всички иззети от агентите документи са „разсекретени“, и твърди, че би ги предал, ако Министерството на правосъдието го е поискало.

Макар че действащите президенти по принцип имат право да разсекретяват информация, това правомощие отпада веднага след като напуснат поста си и не беше ясно дали въпросните документи някога са били разсекретени. Дори правомощията на действащия президент да разсекретява информация могат да бъдат ограничени по отношение на тайни, свързани с програми за ядрени оръжия, тайни операции и оперативни работници, както и някои данни, споделяни със съюзници.

Тръмп запази притежанието на документите въпреки многобройните искания от страна на агенциите, включително Националния архив, да предаде президентските архиви в съответствие с федералния закон.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ