Учени: Как хората да станат по-добри и съчувстващи

снимка: © pixabay

Въздействие върху определени зони в главния мозък може да накара човек да бъде по-добър и да съпреживява болката на другите.

Това установиха учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, изследвайки стимулирането на главния мозък и съчувствието.

Това откритие ще помогне да се разработят различни методологии за реабилитация на хора, които са участвали във военни действия и не са се възстановили или са преживели друг силен стрес. В резултат хората ще се научат отново да съчувстват и съпреживяват.

Учените са сканирали мозъците на участниците в проучването с магнитно-резонансна томография, предадоха от здраве и култура, а през това време са излъчвали видео, в което ръката на човек е била убождана с игла. Те са били помолени да
покажат емоции като на предложени картинки – радост, тъга, яд и възбуда. Учените са наблюдавали отделните зони на мозъка и каква е тяхната активност при различните емоции.

Учените са обърнали специално внимание на зоната, която отговаря за преживяването на болка, както и за имитирането и .

Вторият етап на изследването било участниците да играят икономическа игра с разпределяне на определена сума, като трябвало да решат и каква част от нея да оставят за себе си.

В резултат учените успели да идентифицират зоните, отговорни за алтруистичното и егоистичното поведение.

С алтруистичните решения се оказали свързани зоните, отговарящи за емоциите, а активността на префронталната кора – с егоистичните решения.

Учените решили да стигнат по-далеч и да блокират зоната, отговорна за егоистичните решения. Участниците наистина започнали да се държат по-щедро в сравнение с преди това.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ