Учените разработват нов метод за насочено доставяне на лекарства с помощта на стволови клетки

снимка: © pixabay

Учени от Лабораторията по имунология и клетъчна биотехнология на Балтийския федерален университет на Имануел Кант създадоха метод за насочено доставяне на лекарства, използвайки човешки мезенхимни стволови клетки като „контейнери“. Новият подход ще позволи да се повиши ефикасността при лечението на инсулт, рак и възпалителни заболявания в бъдеще, съобщиха за ТАСС в понеделник от пресслужбата на университета.

„Такива клетки могат да станат ефективни системи за доставяне на капсулирани лекарства до огнища на възпаление (целеви органи и тъкани) в бъдеще. Това ще позволи да се намалят дозите на лекарството по време на терапията и да се намалят негативните странични ефекти“, казаха от пресслужбата на IKBFU пред ТАСС.

Стволовите клетки могат да намалят възпалението и да регулират активността на имунната система, което ги прави обещаващ избор за регенеративна медицина, казват авторите. Учените създадоха специални полимерни микрокапсули за тестване, които трябваше да играят ролята на условно лекарство, изискващо доставка до орган. Клетките са били успешни в ролята си на „контейнер“: те не са били повредени при натоварване и са запазили своята мобилност, отбелязват изследователите.

„Експерименталният модел потвърди концепцията за използване на човешки мезенхимни стволови клетки като средство за доставяне на микрокапсули с биоактивен материал. Това може да послужи като основа за създаване на съвременни високотехнологични методи за лечение на различни социално значими заболявания, включително инсулт, рак или възпалителни заболявания. болести“, каза Владимир Малашченко, инженер и изследовател в Лабораторията по имунология и клетъчна биотехнология към IKBFU, цитиран. 

Служители на Института по фундаментална медицина и биология на Казанския федерален университет, Националния изследователски Томски политехнически университет, Института за наука и технологии Сколково, както и Лондонския университет Queen Mary (Великобритания), Университета на Пенсилвания и университета Rutgers (САЩ) също взеха участват в изследването. Резултатите от изследването са публикувани в списание Frontiers in Bioengineering and Biotechnology.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ