Устройството, което ще замени слънчевите панели през нощта

снимка:technews

Специалисти от университета в Станфорд представиха новото си устройство, с което можете да генерирате електричество. Производството на електроенергия ще бъде евтино, тъй като ще изисква само хлад от нощното небе.

„Сега много компании преминават към производството на слънчеви панели. Това е полезно и екологично, но проблемът е, че такива устройства могат да работят само през деня. Нашето устройство е готово да ги замени през нощта“, казват експертите.

Устройството използва охлаждане за производство на енергия.

По време на работа повърхността, обърната към небето, предава топлината си в атмосферата под формата на топлинно излъчване, което е много по-студено от околния въздух. Процесът донякъде напомня появата на слана върху растенията след нощно охлаждане.

Прототипът на устройството вече е тестван в Станфорд: устройството е инсталирано през декември на покрива на една от сградите. То беше поставено на специална платформа на височина около метър.

Устройството взима топлина от околния въздух и я изпуска в нощното небе чрез обикновен черен радиатор. Като отделя топлина, генераторът се охлажда и термоелектрическият модул генерира електричество поради температурната разлика на повърхностите му.

По време на теста се оказа, че генераторът е в състояние да генерира достатъчно мощност, за да може диодът да работи. Изходната му мощност за шест часа възлиза на 25 mW енергия на квадратен метър.

Разработчиците планират да подобрят устройството си, така че да може да произвежда още повече енергия.

източник: zdravey

ПРОЧЕТИ ОЩЕ