Украйна съди Русия

снимка: © pexels

Министерството на правосъдието на Украйна заведе дело срещу Русия до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) във връзка с нейната специална операция, съобщи министърът на правосъдието Денис Малюска.

„Министерството на правосъдието заведе друг иск срещу Русия до Европейския съд по правата на човека“, каза министърът на страницата си във Facebook (забранена в Русия; собственост на Meta Corporation, която е определена като екстремистка в Русия).

Киев настоява за изтегляне на войските и парични компенсации., предаде TASS.

„В съдебния процес Украйна обвинява руските власти в нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека“. „В рамките на този иск Украйна изисква пълно изтегляне на руските войски и финансова компенсация на засегнатите страни.

Искът се отнася за периода между 24 февруари и 7 април, когато „руските войски се изтеглят от покрайнините на Киев“.

Руската и украинската делегации проведоха кръг от преговори в Истанбул на 29 март. Ръководителят на руската делегация Владимир Медински каза след срещата, че руските войски ще намалят дейността си в района на Киев и Чернигов. Говорейки за инициативата, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че това е жест на добра воля, целящ да създаде благоприятни условия за продължаване на преговорите.

Русия започна процеса на изтегляне от Съвета на Европа на 15 март. На 11 юни руският президент Владимир Путин подписа законопроектите за неспазване на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Русия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ