Украйна ограничава тока

снимка: © pexels

Украйна ограничава потреблението на електричество в цялата страна заради руските атаки с ракети и дронове, разрушили част от енергийните ѝ централи в навечерието на зимата, предаде Ройтерс.

Електроподаването ще бъде ограничено от 07:00 до 11:00 ч. сутринта, съобщиха правителствени представители и електроенергийният оператор „Укренерго“., съобщават новините.

Ограничено ще бъде и уличното осветление, съобщи в социалната мрежа Телеграм президентски съветник и добави, че ако хората не намалят потреблението си на електричество, може да се стигне до временни спирания на тока.

Макар и тези ограничения в консумацията да са предвидени само за днешния ден, „не изключваме с настъпването на зимата да се обръщаме към вас за помощ по-често“, обърна се „Укренерго“ към абонатите си.

През последните дни Русия ожесточи нападенията си с ракети и дронове срещу украинската електроенергийна и водна инфраструктура. В снощното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че за последните 24 часа са били унищожени три енергийни съоръжения.

Междувременно в Киев спирането на тока вече започна, предаде Укринформ. Подаването на електричество е било преустановено снощи в 23:24 ч. с цел да се избегне авария, съобщи във Фейсбук местното енерго. Оттам уточниха, че нито един потребител в столицата няма да остане без ток днес за повече от четири часа.

Кметът Виталий Кличко съобщи, че през днешния ден с цел икономия на електроенергия по 21 от общо 38-те тролейбусни линии в града ще се движат автобуси, информира БТА.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ