Убиецът на Абе намекнал за плановете си в писмо

снимка: пик

Агенция Киодо съобщава, че по рано този месец е изпратено писмо до критик на Църква на обединението на Мун от Убиецът на японския експремиер Шиндзо Абе, в писмото се намеквало за плановете на извършителя.

В писмото ясно се виждала силната неприязън, която е изпитвал към църквата на Мун 41-годишният Тецуя Ямагами, който смята, че Абе е бил свързан с религиозната организация. Изглежда, че полицията е уведомена за писмото, съобщава БТА.

Ямагами е изпратил писмото от префектура Окаяма до получателя, живеещ в друга част на региона. То е било адресирано до мъж, отправил критики в блог срещу Църквата на обединението на Мун. Самоличността му не се разкрива. Убиецът е заявил пред следователите, че даренията на майка му за Обединителната църква са разорили семейството му. Според чичо му те са били на обща стойност около 100 милиона йени (720 000 долара).

В същото писмо Ямагами заявява, че „изпитва горчивина“ към Абе, когото нарича „един от най-влиятелните симпатизанти на Обединителната църква“, макар че уточнява, че експремиерът „не е истинския му враг“. Ямагами застреля Абе на 8 юли, докато политикът произнасяше реч в западния град Нара. Той беше задържан на местопрестъплението.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ