Турция се готви да въведе до 3 години затвор за разпространение на „дезинформация“

Снимка: on.od.ua

Турският парламент прие закон, по силата на който журналисти и потребители в социалните мрежи ще бъдат вкарвани в затвора за до три години за разпространение на „дезинформация“, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и техните политически съюзници от Партията на националистическото действие, които заедно имат мнозинство в парламента, одобриха законопроекта., предават новините.

Депутати от опозицията, европейските страни и медийни активисти призоваха той да бъде отхвърлен заради опасения, че ще засегне свободата на словото.

Текстът, наречен официално „Закон за пресата“, беше внесен през май от депутатите от ПСР на президента Реджеп Тайип Ердоган, който ще се бори за нов мандат през юни 2023 година.

Той се състои от 40 члена, най-спорният от които е 29-и, предвиждащ затвор от една до три години за „разпространение на неверни или лъжливи информации, засягащи вътрешната и външната сигурност на страната, такива, които могат да нанесат вреди в сферата на общественото здраве, да смутят обществения ред, да предизвикат страх или паника сред населението“, предаде Франс прес.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ