Турция: Нашата цел, е да неутрализираме всички терористи

снимка: facebook

Операцията на турските въоръжени сили в Северен Ирак ще продължи, докато не бъде елиминирана терористичната заплаха, идваща от региона, каза в Петък турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Наземната и въздушна операция в Северен Ирак, където се намираха основните лагери на Кюрдската работническа партия ПКК започна в Понеделник вечерта. Министерството на отбраната на Турция по-рано съобщи за елиминирането на 30 сепаратисти., предаде TASS.

„Операцията е насочена към премахване на терористичната заплаха, нашата основна цел е да неутрализираме всички терористи и да избавим страната ни от тази терористична чума“, каза Акар в интервю за телевизионния канал Haberturk. Той добави, че Турция няма претенции към чужди територии и уважава териториалната цялост, независимостта и целостта на Ирак.

Според турския министър на отбраната първата фаза на операцията е била успешна. „Постигнахме целите си, операцията ще продължи“, отбеляза Акар.

Конфликтът с Кюрдската работническа партия ПКК, която е забранена в Турция, продължава от 1984 г. Основните сепаратистки лагери са разположени в Северен Ирак, а турските военни периодично провеждат трансгранични операции в региона, най-интензивните обикновено са през есента и пролетта. От 2015 г., според турските власти, над 12 000 членове на ПКК са били елиминирани в и извън страната.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ