Турция е започнала масово производство на нови снаряди за дроновете си

снимка: © unsplash

Масово производство на нов вид снаряди с малък размер и лазерно насочване, разработени за безпилотни летателни апарати е започнало в Турция , съобщи „Дейли сабах„.

Мунициите, наречени Бозок, са преминали успешно проведените изпитания и са интегрирани в системите на дроновете Байрактар ТБ2., съобщиха новините.

Те са разработени от Института за изследване и развитие на отбранителната промишленост на ТЮБИТАК (Турския съвет за научно-технически изследвания), съобщи ръководителят на Института Гюрджан Окумуш. 

Бозок са по-малки и леки от досега използваните от турските дронове снаряди MAM-L, част от семейството на турските „микромуниции“ MAM, в което влизат също MAM-C и MAM-T, посочва „Дейли сабах“. Обсегът на Бозок е достигнал 15 километра от първоначалните 9 км, но производителят предвижда да го увеличи допълнително. 

Бозок осигурява ефективна защита, без да застрашава приятелски елементи в асиметрична война, като предоставя на дроновете капацитети за атака, казва разработчикът. Лекият му и компактен дизайн му позволяват да осигури оперативна съвместимост за безпилотни летателни апарати, при които теглото е от решаващо значение.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ