Турският вътрешен министър с обвинения към САЩ

Снимка: БТА/АР

„Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу обвини САЩ за вчерашния взрив в Истанбул“, написа местният в. „Хюриет“.

„Убиецът се появи пръв на местопрестъплението“, заяви ръководителят на силовото ведомство  в Анкара по повод съболезнователния адрес, изпратен до турския президент  Реджеп Ердоган от името на американския държавен глава Джо Байдън.

Сойлу повтори тезата на Анкара, че Вашингтон помага на кюрдската милиция в  Сирия Съюз за защита на народа (СЗН), смятана от Турция за клон на обявената от Турция, Европейския съюз, САЩ и други страни Кюрдска работническа партия (ПКК) за терористична организация.

Да припомним, СЗН бяха основен военен съюзник на САЩ в борбата им срещу „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия и Ирак.

Министърът допълни: Атаката е била подготвяна (в северния сирийски град, контролиран от СЗН) Кобане., предават новините.

„Тези, които ни причиниха болката на „Истиклял“ ще ги заболи много по-силно от нас“, категоричен бе Сойлу.

Гръцкият вестник „Катемерини“, от своя страна, написа, че медийният регулатор в Турция наложи ембарго върху публикации на видео и фотоматериали от експлозията и нейните последици. „Подобни забрани имаше и преди“, добави медията.

Изданието от членката на ЕС припомни, че между 2015 и 2017 г. в Турция бяха извършени много смъртоносни  атентати. +Отговорността за тях поеха ПКК, свързани с нея групировки, ИД и крайнолеви групи“, написа още вестникът.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ