Турският външен министър и генералният секретар на ООН обсъдиха доставките на зърно от Украйна

снимка: pixabay

Министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш са обсъдили по телефона най-новите събития около доставките на зърно от Украйна в рамките на наскоро подписано споразумение, предаде Анадолската агенция., съобщиха novini.bg.

Първият кораб, превозващ украинско зърно, премина през Босфора в сряда на път за Ливан, след като бе подложен на инспекция край Истанбул. Днес от украински пристанища са отплавали още три плавателни съда към различни дестинации по света, съобщи турското министерство на отбраната.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Споразумението предвижда отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна. Отделно в Истанбул е установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите.   

ПРОЧЕТИ ОЩЕ