Тревожни месеци за енергийната сигурност

снимка: © unsplash

Европа е в окото на перфектна буря заради това, че предприе амбициозни планове, свързани със зеления преход и започна да изключва част от енергийните си мощности., съобщават novini.bg.

От началото на войната в Украйна се оказа, че количествата втечнен природен газ, които Европа може да закупи, не са достатъчни, за да компенсират доставките от Русия.

Азербайджан е един относително неголям доставчик. Дори и да удвои капацитета, който доставя за Европа и от 10-12 млрд. да се повиши на 20-22 млрд. куб.м, на фона на 150 млрд куб.м. газ, които пристигат от Русия в Европа годишно, очевидно не решава проблема. До този отоплителен сезон всички решения, които се обсъждат сега, вероятно няма да видят бял свят. Предстоят ни доста тревожни от гледна точка на енергийната сигурност месеци. Това каза Мариян Карагьозов, политолог от Института по балканистика към БАН, в предаването „Светът е бизнес” по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му изглежда все по-вероятно пълно спиране на руския газ за Европа. „Русия е готова да прекъсне контракти, които бяха дългосрочни”, каза той.

Що се отнася до решението на Русия да блокира транзита на петрол от Казахстан за Европа поради екологични причини Карагьозов каза, че те не са съвсем безпочвени. През този петролопровод минават  годишно около 55 милиона тона нефт. В момента от тях могат да бъдат пренасочени по други маршрути едно не голямо количество – около 16-17 милиона тона.
 

Турция е в изгодно положение, защото евентуални доставки от Централна Азия, Иран, Северен Ирак и Азербайджан биха минали през нея, макар тези доставки да са под голям въпрос заради редица неизвестни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ