„Топлофикация – Перник“ настоява за държавни компенсации за въглищните централи

снимка © Pixabay

Наложително е да се помисли и за въглищните централи, които ползват природен газ като спомагателно гориво, алармира изпълнителният директор на „Топлофикация – Перник“ Чавдар Стойнев, цитиран от БТА., предадоха новините. По думите му пернишката ТЕЦ „Република“ консумира природен газ само за разпалване на котлите. Поради факта, че газът не е основно гориво, „Топлофикация – Перник“ не получава досега компенсации за цената на суровината.

Необходимо е и въглищните централи да бъдат подкрепени, призова Стойнев. Той припомни, че топлофикационните дружества – въглищни или газови, са важен фактор за енергийния баланс като производители на топлинна и електрическа енергия. Стойнев е убеден, че изключването им от домакинствата като алтернатива за отопление ще повлече след себе си редица проблеми, които ще задълбочат и без друго тежката енергийна и икономическа криза.

Електропреносната система на Перник няма да издържи отопление само на електрическа енергия, предупреди топлофикационният директор. Според него затапването на радиаторите с оглед икономия и преминаване към субсидираната електрическа енергия за крайните потребители ще доведе до режим на тока. 

Съществува реална опасност газовите топлофикации да спрат плащанията за природен газ, тъй като няма да имат финансова възможност да ги погасяват, смята Стойнев. По думите му, ако не се изготви компенсаторна програма, вероятно предстоят банкрути.

„В Перник може да е светнала първата крушка, но може и тук първо да угасне. Ограниченията от предходния сезон ще ни се сторят нищожни през предстоящия без национална стратегия“, казва още изпълнителният директор на „Топлофикация – Перник“.

Асоциацията на топлофикационните дружества в България вече е поискала нови държавни компенсации заради високите цени на природния газ. Според експерти е необходима и корекция в новата регулаторна рамка, защото тя вече не отразява реалните цени на пазара.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ