Техеран разкритикува новите санкции, въведени срещу Иран от ЕС и Великобритания

снимка: voanews

Техеран разкритикува днес новите санкции, въведени срещу Иран от Европейския съюз и Великобритания, и заяви, че ще отговори, предаде Ройтерс.

„Ислямската република скоро ще обяви списък с нови санкции срещу лица от ЕС и Англия, които нарушават човешките права“, заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канани.

Европейският съюз обяви вчера, че въвежда санкции срещу над 30 представители на иранските власти и ирански организации, сред които поделения на влиятелния Корпус на гвардейците на Ислямската революция. Като причина за санкциите бяха посочени репресиите срещу демонстранти и други нарушения на човешките права.

Нови санкции срещу Иран бяха въведени също от САЩ и Великобритания, като това е индикация за влошаване на и без това сложните отношения на Запада с Техеран, отбелязва Ройтерс.

Санкциите са най-скорошната реакция на репресиите срещу демонстранти, включили се в протести във връзка със смъртта през септември миналата година на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини, за която се подозира, че е станала обект на насилие от страна на служители на т.нар. нравствена полиция, изтъква Ройтерс.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ