Талибаните забраняват отглеждането на наркотици, включително доходоносен опиум

снимка: © pixabay

Талибаните обявиха в неделя забрана за отглеждането на наркотици в Афганистан , предаде CNN. Най-големият производител на опиум в света.„ Съгласно указа на върховния лидер на Ислямското емирство Афганистан, всички афганистанци са информирани, че отсега нататък отглеждането на мак е строго забранено в цялата страна“, според заповед на върховния лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада. „Ако някой наруши указа, реколтата ще бъде незабавно унищожена, а нарушителят ще бъде третиран според шериата“, се казва в заповедта, съобщена на пресконференция от Министерството на вътрешните работи в Кабул.

В заповедта се казва, че производството, употребата или транспортирането на други наркотици също е забранено.

Контролът на наркотиците беше едно от основните искания на международната общност на ислямистката групировка, която превзе страната през август и търси официално международно признание, за да отмени санкциите, които сериозно възпрепятстват банкирането, бизнеса и развитието.

Според експерти талибаните забраниха отглеждането на мак към края на последното си управление през 2000 г., тъй като търсеха международна легитимност, но се сблъскаха с народната реакция и по-късно промениха позицията си, според експерти .Производството на опиум в Афганистан – което според ООН е на стойност 1,4 милиарда долара в своя пик през 2017 г. – се е увеличило през последните месеци, казаха за Ройтерс фермери и членове на талибаните.

Тежката икономическа ситуация в страната накара жителите на югоизточните провинции да отглеждат незаконната култура, която може да им донесе по-бърза и по-висока възвръщаемост от законните култури като пшеницата. Източници на талибаните казаха на Ройтерс, че очакват силна съпротива от някои елементи в групата срещу забраната на мака и че през последните месеци е имало скок в броя на фермерите, които отглеждат мак.

Фермер в Хелманд, пожелал анонимност, каза, че през последните седмици цените на мака вече са се увеличили повече от два пъти заради слуховете, че талибаните ще забранят отглеждането му. Но добави, че трябва да отглежда мак, за да издържа семейството си.„ Другите култури просто не са печеливши“, каза той.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ