С 3,7 % е намаляло потреблението на ток в Испания само за седмица

снимка: © pixabay

Потреблението на електроенергия в Испания е намаляло с 3,7 % само през първата седмица от прилагането на Плана на правителството за енергоспестяване. Той е насочен към домовете, компаниите и публичния сектор и има за цел намаляването на употребата на газ със 7%, по искане на Европейската комисия.

Планът за енергоспестяване влезе в сила на 10 август и ще е валиден до 1 ноември следващата година. През този период в обществения сектор температурите трябва да са по-ниски от 27 градуса през лятото и не по-високи от 19 през зимата. Витрините на магазините след 22 часа не се осветяват, обществените сгради загасиха лампите по фасадите, а уличното осветление е намалено, предаде БНР.

Планът срещна съпротивата на опозиционната Народна партия, която вече обяви, че сезира Конституционния съд. Според вицепремиера и министър на екологичния преход Тереза Рибeра обаче „отговорът на испанците беше изключително положителен“.

„Това показва до каква степен отговорът на онези, които не правят нищо друго освен да намират проблеми във всяко от решенията, които предлагаме, е интерпретиран от испанското общество в правилната посока.“

Рибера уточни, че намалението е регистрирано в средата на топлинната вълна, което показва ангажимента на гражданското общество към проблема с доставките на газ.

Освен това тя обяви, че Испания е спестила по 22 милиона евро на ден от 15 юни досега по другата мярка, договорена между правителството и Европейската комисия – така нареченото „иберийско изключение“, което ограничава цената на газа, предназначен за производство на електроенергия до средно 48,8 евро за мегават час (MWh) за период от дванадесет месеца.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ