С кое вещество се засяват облаци, за да се предизвика валеж или за защита от градушка

снимка: © pixabay

Засяването на облака е вид модификация на времето, която има за цел да промени количеството или вида на валежите, които падат от облаците чрез разпръскване на вещества във въздуха, които служат като кондензация на облака или ледени ядра, които променят микрофизичните процеси в облака. Ефективността му се обсъжда. Някои проучвания предполагат, че е „трудно да се покаже ясно, че засяването на облаци има много голям ефект“. Обичайната цел е да се увеличат валежите (дъжд или сняг), за предотвратяване на валежи след дни, за защита от градушка.

Най-често срещаните химикали, използвани за засяване на облаци за валеж или срещу градушка, включват:

  • сребърен йодид 
  • калиев йодид 
  • сух лед (твърд въглероден диоксид ). 

Използва се и течен пропан, който се разширява в газ. Това може да произведе ледени кристали при по-високи температури от сребърния йодид. След обещаващи изследвания, използването на хигроскопични материали, като готварска сол , става все по-популярно.

При засяване на облаци се наблюдава повишен снеговалеж, когато температурите в облаците са между -20 и -7 °C. Въвеждането на вещество като сребърен йодид, което има кристална структура, подобна на тази на леда, ще предизвика нуклеация на замръзване.

източник: zdravey

ПРОЧЕТИ ОЩЕ