Сърбия: Ние сме против въвеждането на санкции срещу Руската федерация

снимка: © pexels

Сърбия не е решила да наложи санкции срещу Русия. Белград продължава да се противопоставя на мярката, въпреки външния натиск по въпроса, каза сръбският премиер Ана Бърнабич в сряда по националната телевизия.

На въпрос дали е вярно, че Белград вече е решил да наложи санкции срещу Русия, Бърнабич каза: „Искам да го опровергая, да го опровергая твърдо и ясно. Нищо не е обещано на никого и нищо не е договорено“. Единствено принципната позиция е позицията, приета от Съвета за национална сигурност, която правителството също потвърди, ние сме против въвеждането на санкции срещу Руската федерация, ние също уважаваме териториалната цялост на Украйна и считаме нарушаването на тази териториална цялост за много погрешно. позицията е трудна за защита, защото този ежедневен натиск е огромен, но единственото нещо, което защитава малка страна като Сърбия, е международното право.“, предаде TASS.

„Мисля, че ние водим ясна политика на защита на нашите сръбски интереси, нашата страна, нашия народ. Всички, които спекулират дали новото правителство ще трябва да наложи санкции или не, дали трябва да се вземе решение в полза на едната или другата страна, го правим от девет години“, каза Бърнабич.

В обръщение към нацията по-рано Александър Вучич каза, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции срещу Русия. Президентът обяви също, че Белград спира ученията на армията и полицията с всички чуждестранни партньори. Той отбеляза, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски народи, съжалява за случващото се в Източна Европа и е готова да предложи хуманитарна помощ на Украйна.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ