Съвет: Започвайте да спестявате

снимка: iStock/Getty

Близо 15% инфлация у нас за юни месец отчете Евростат. В Европейския съюз инфлацията също отбеляза нов рекорд през юни от 9,6% на годишна база. 

„Инфлацията е инерционен процес, който тръгва бавно, но и бавно спира. Прогнозите за 23 г. са горната граница да е 6,8 % на годишна база, което означава затишие. Моят съвет е отлагане на прекаленото потребление“, каза икономическият съветник към Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в студиото на „България сутрин„.

Като един от големите проблеми пред бизнеса у нас той посочи липсата на предвидимост. Очакванията му са до десетина дни да има яснота по ключови за бъдещето въпроси.

„Следващата седмица се очаква „Северен поток 1″ да бъде пуснат, макар и в ограничено количество. Това ще помогне за запълване на газовите запаси. От срещата на премиера в Азербайджан очакваме евентуална договорка за увеличение на подаваното дългосрочно количество газ. До седмица окачваме и яснота около съставянето на правителство, което също е важно за стабилността“, поясни Ножаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му компенсациите за тока се получават от бизнеса със закъснение от 30-40 дни. Ножаров предупреди, че голяма част от дребния бизнес не може да си позволи плащанията с наличните обороти и има риск за оцеляването им през есенно-зимния период. , предадоха новините.

Такива рискове има и в бюджетите на домакинствата, заяви финансистът Йордан Генов.

„Дори инфлацията да стане 2-3%, ние вече сме загубили покупателната си способност и сме по-бедни. Можем да живеем по-скромно, отколкото досега сме живели. Трябва да намалим месечните си разходи, ако искаме да не попадаме в рискови ситуации като поемане на задължения. Добре е да ограничим разходите за забавления. Не можем да не си платим сметките, наема, да не се храним, да не пътуваме до работа. Трябва да режем от другите разходи“, призова финансистът.

И добави, че вече е време да пестим пари, за да можем да си плащаме сметките през зимата.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ