Стратегия ли е всичко? Какво иска Илон Мъск от Twitter

Илон Мъск се опитва да купи социална мрежа , за която самият той признава, че може да накара голяма част от света да го намрази.„ Всеки ще ме обвинява за всичко“, каза Мъск по време на интервю на сцената на конференцията TED., предаде CNN. „Ако придобия Twitter и нещо се обърка, вината ще е моя 100%. Защо точно най-богатият човек в света – който вече управлява множество компании с амбициозни цели като отвеждане на хора на Марс – иска да купи Twitter, платформа за социални медии, която въпреки всичките си предимства е изправена пред контрол за проблеми със съдържанието като реч на омразата и дезинформация, както и борба за възобновяване на растежа на потребителите?

Мъск многократно е подчертавал през последните дни, че целта му е да засили свободата на словото в платформата и да работи за „отключване“ на „изключителния потенциал“ на Twitter. 

Бордът на директорите на Twitter прие план за правата на акционерите с ограничен срок, наречен „отровно хапче“, което може да затрудни Мъск да придобие компанията .

Това  запазва правото на акционерите в Twitter, различни от Мъск, да придобият повече акции от компанията на сравнително евтина цена, което ефективно намалява дела на Мъск. Провизията ще бъде задействана, ако Мъск (или всеки друг инвеститор) придобие повече от 15% от акциите на компанията. В момента Мъск притежава около 9% от акциите на Twitter.

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX в четвъртък предложи да придобие всички акции в Twitter, които не притежава, за 54,20 долара на акция, оценявайки компанията на 41,4 милиарда долара. Това представлява надценка от 38% спрямо цената на затваряне на 1 април, последния ден за търговия преди Мъск да разкрие, че е станал най-големият акционер на Twitter, и 18% премия спрямо цената на затваряне в сряда. Предложението за сделка дойде 10 дни след като Мъск за първи път разкри, че е станал най-големият акционер в Twitter.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ