Стотици деца и възрастни се скриха в гимназия заради гангстерска война в Хаити

снимка: flagman

Стотици деца и възрастни се подслониха в гимназия в столицата на Хаити, за да избягат от престрелките в квартал, където се води война между банди, съобщи Асошиейтед прес.

Франсиско Серифен, главен координатор на религиозната общностна група Кизито, съобщи, че в гимназия „Сен Луи дьо Гонзаг“ са потърсили убежище 315 души. Класните стаи на сградата, затворена за лятната ваканция, са били превърнати в спални помещения, някои от децата спят на малки дюшеци, осигурени от организацията. Други са принудени да спят на пода., съобщават новините.

Серифен заяви, че много от децата в училището са дошли без родителите си. Някои от тях са в неизвестност, а на други бандите са попречили да напуснат квартала „Сите солей“.

Мнозина хора са загинали при престрелките. Година след убийството на президента на Хаити Жовенел Моиз, насилието между бандите в страната се влошава и мнозина се опитват да я напуснат. Опитите за съставяне на коалиционно правителство се провалиха, а усилията за провеждане на общи избори се бавят.

Преди седмица службата на ООН по хуманитарни въпроси съобщи, че при боевете са били убити 99 души, съобщава БТА.

Хуманитарни агенции на ООН са заявявали, че е прекалено опасно да доставят помощ на хората, живеещи в квартала. Джереми Лорънс, говорител на Съвета по човешки права на организацията, посочи, че повечето жертви не са били пряко свързани с банди, но са станали тяхна мишена.

Агенции на ООН съобщават, че някои банди дори ограничават достъпа до храна и питейна вода, за да контролират населението.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ