Столтенберг: Ние ще платим цена за подкрепата си за Украйна

снимка: ТАСС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в интервю за ZDF във вторник, че е необходимо да продължи да предоставя помощ на Украйна, но призна, че ще бъде трудно и че Европа ще плати цена за подкрепата си за Киев., предаде ТАСС.

„Това, което виждаме, е безпрецедентна подкрепа от страна на европейските съюзници на НАТО, Германия, Канада, Съединените щати и много други страни по света. Участвах във форума на украинския президент Владимир Зеленски днес – и посланието изпратено там от всички присъстващи лидери беше ясно: ние заставаме зад Украйна и ще я подкрепяме, докато е необходимо. Това е посланието на съюзниците от НАТО“, каза Столтенберг пред германския телевизионен канал.

Той обаче каза, че предоставянето на военна помощ на Киев не е лесно. „Не казвам, че е лесно. Това изисква упорита работа. Ангажирам се да работя с други лидери на Алианса в Европа и Северна Америка, за да гарантирам, че ще продължим да си осигуряваме подкрепа“, цитира ZDF думите на генералния секретар на НАТО. Той посочи значителния принос на Германия там и каза, че се надяваме, че германското правителство ще направи повече.

Столтенберг също предупреди, че идващата зима ще бъде тежка. „Ние ще платим цена за нашата подкрепа за Украйна като следствие от санкциите и разбира се факта, че Русия използва енергията като оръжие“, каза той в интервюто. „Но трябва да разберем, че няма алтернатива на нашата подкрепа.

Шефът на НАТО призова Запада „да увеличи максимално вероятността за приемлив изход от войната от гледна точка на Украйна“. „Най-доброто, което можем да направим, е да предоставим военна, финансова, хуманитарна и икономическа подкрепа на Украйна“, подчерта той.

Подкрепата на Украйна може да отнеме години, но ще има последствия, предупреди Столтенберг, „не само във военната сфера, но и за индустриите. Трябва да увеличим производството“, каза той. „Като НАТО имаме две роли: трябва да подкрепим Украйна, близък партньор. Другата задача е да гарантираме, че“ няма ескалация, предупреди той, като се позова на член 5 от Вашингтонския договор, подписан през 1949 г., който предвижда колективен отговор на въоръжена атака срещу всеки член на Алианса.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ