Сръбски депутати искат изтегляне на сърбите от всички институции на властта в Косово

© Getty Images

Горан Ракич, председател на Сръбска листа, най-голямата партия на косовските сърби, обяви, че на 5 ноември ще се състои среща на всички представители на институциите на властите в Косово, на която ще бъде предложено изтеглянето на сърбите от учрежденията в Северно Косово, предаде агенция Танюг., съобщават novini.bg.

По информация на агенцията Ракич е планирал в събота спешна среща на представителите на учрежденията в Северно Косово, на която ще предложи на всички сърби да се изтеглят от косовските институции.

Той отбеляза, че причината за тези кардинални мерки от страна на депутатите е станало решението на Прищина да отстрани от длъжност директора на Северното регионално полицейско управление Ненад Джурич, който отказа да издава предупреждения и глоби на сърбите в Северно Косово, които не са сменили регистрационните номера на сръбски на автомобилите си с косовски номера.

Косовските власти взеха решение да глобяват всички, които не са сменили сръбските регистрационни табели, от 1 ноември. Глобата възлиза на 150 евро, информира БТА.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ