Спират парите за работодатели, назначили украинци

снимка: glasnews

Хотелиерите в Хисаря сигнализираха, че има проблем. Счетоводителката Стоянка Райчинова обясни пред Нова телевизия, че в първоначалния прочит на програмата не е имало изискване да са били работници на хотела при започване на програмата.

„Имахме обещанието, че щом стартират, ще бъдат включени в нея. Така ще могат да получават 356 лева режийни разходи. С последните указания обаче те не могат да бъдат включени в програмата, освен ако не търсят нов работодател“, обясни тя. И допълни, че 6 души са назначени в хотелския комплекс, в който тя работи. А за курортното градче общо са 50., предадоха novini.bg.

„Те са на различни позиции – сервитьори, техници, камериерки. Заплатите изцяло са поети от нас, държавата обещаваше подкрепа. Можем да назначаваме нови служители, които не трябва към момента да са на работа при нас. Сегашните ни служители с украинско гражданство няма да могат да получават интеграционната добавка. Ще трябва да ги освободим, за да могат да да получават чрез друг работодател“, разкри Райчинова.

Според наетите бежанци те разчитат на парите и се надяват да получат помощите си. Хотелиерите и браншовите организации разчитат на бързи мерки от страна на социалния министър.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ